Spring naar content

Het dagboek van… stagiaires uit Breda

Het dagboek van… de stagiaires uit Breda 

Dinsdag 8 december 2020, Galaxy Breda  

Vandaag hebben de stagiaires uit Breda een cursus gevolgd over ongevraagd contact maken. Ongevraagd contact? Wat is dat? Ongevraagd contact is het maken van contact zonder dat de ander daar om heeft gevraagd. Dit kan op allerlei verschillende manieren, zoals een jongerenwerker die op een groep jongeren op straat afstapt om een praatje te maken. Een jongerenwerker die iemand in een jongerencentrum zomaar aanspreekt is ook een vorm van ongevraagd contact.

Tijdens de cursus wordt aan de stagiaires gevraagd of zij na willen denken over wat zij belangrijk vinden in het contact maken met jongeren. De stagiaires noemen verschillende dingen op. Zo vinden zij het belangrijk om goed te luisteren naar wat de jongeren tegen hen vertellen. Hierbij willen de stagiaires zich betrouwbaar opstellen. Daarnaast zijn de stagiaires het met elkaar eens dat zij zonder oordeel het gesprek willen aangaan met de jongeren. Tijdens het gesprek willen de stagiaires zich niet opdringerig opstellen of de betweter uithangen. Verder is oprecht geïnteresseerd zijn in de jongeren ook een punt die de stagiaires benoemen.

Vervolgens krijgen de stagiaires de opdracht om een rollenspel te oefenen waarbij de ene stagiaire een jongerenwerker speelt en de andere stagiaire een jongere die illegaal vuurwerk afsteekt. De jongerenwerker gaat tijdens dit rollenspel de jongere aanspreken op zijn of haar gedrag. Door dit te oefenen leren de stagiaires hoe zij dit in de praktijk moeten doen.

Het is belangrijk om het gesprek over vuurwerk met de jongere aan te gaan. Waarom doet de jongere dit? Is de jongere ervan op de hoogte dat het afsteken van illegaal vuurwerk niet mag? Door het gesprek aan te gaan wil de jongerenwerker de jongere bewust maken van zijn of haar gedrag. Het is een misvatting dat jongerenwerkers jongeren op straat iets willen verbieden. Zij willen enkel de jongeren erop wijzen dat zij hiervoor een boete kunnen krijgen.

Niet iedere jongere is vaak op straat of in een jongerencentrum te vinden. Er zijn veel jongeren die liever warm thuis zitten dan in de kou buiten. Andere jongeren zijn weer vaak thuis omdat zij mantelzorger zijn. Het is van belang dat ook deze jongeren in beeld zijn bij het jongerenwerk. Jongeren die veel thuis zitten kunnen namelijk ook tegen problemen aanlopen, zoals (online) pesten of huiselijk geweld.

Doordat sociale media een steeds groter onderdeel wordt van het leven van jongeren biedt dit jongerenwerkers de mogelijkheid om ook via deze weg (ongevraagd) contact te maken. De stagiaires krijgen in de cursus tips en tricks over online gesprekken voeren.

Instagram is een veel gebruikte media door jongerenwerkers. Veel jongerenwerkers hebben een eigen Instagram account. Via dit account kunnen zij jongeren benaderen of andersom. Ook de stagiaires uit Breda hebben een eigen Instagram account. Wil jij contact opnemen met een stagiaire uit Breda? Volg dan het Instagram account @jongerenwerkbreda.stage en stuur een DM!