Spring naar content

Het dagboek van… jongerenwerker Machteld

Dinsdag 5 januari 2020, Galaxy Breda

Jongerenwerker Machteld is sinds 2016 werkzaam bij Jongerenwerk Breda. Waar zij in het begin juist veel op de voorgrond te vinden was werkt Machteld nu meer achter de schermen. Veel activiteiten die door het jongerenwerk worden georganiseerd zijn zichtbaar voor iedereen, zoals bijvoorbeeld sportactiviteiten die midden in een woonwijk worden georganiseerd. Maar er zijn ook veel activiteiten die op de achtergrond uitgevoerd moeten worden.

In het jongerenwerk zijn veel stagiaires werkzaam. Dit jaar lopen er maar liefst 17 studenten stage bij Jongerenwerk Breda. Deze stagiaires worden begeleid door Machteld en Esmee. De stagiaires krijgen ook opdrachten mee vanuit school, zoals bijvoorbeeld het schrijven van een verslag. Deze verslagen moeten nagekeken en beoordeeld worden door de stagebegeleider. Deze taken neemt Machteld op zich.

Ondanks Machteld veel op de achtergrond werkt is het belangrijk om zichtbaar voor de jongeren te blijven. Een vertrouwensband met een jongere opbouwen gaat natuurlijk lastig als een jongerenwerker nooit zijn gezicht laat zien. Machteld maakt zichzelf zichtbaar door zo nu en dan mee te eten bij de inloop in de Galaxy en ze gaat gemiddeld 1 keer in de week de straat op voor straatwerk. Ook zorgt Machteld ervoor dat ze zichtbaar is op Instagram. Op haar account laat ze zien wat ze allemaal op een dag doet en welke toffe activiteiten op de planning staan, maar ook hoe haar konijn op haar laptop zit tijdens het thuiswerken….

Machteld richt zich ook op de doelgroep jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 27 jaar die wonen met een langdurig ziek familielid. Deze ziekte heeft invloed op het leven van de jonge mantelzorger. Zo kan het zijn dat de jonge mantelzorgers voor zijn broertjes en zusjes moet zorgen omdat de ouder ziek op bed ligt. Of dat de jonge mantelzorger geen vrienden mee naar huis durft te nemen vanwege de thuissituatie.

Voor deze doelgroep worden er chill middagen georganiseerd zodat de jonge mantelzorgers even al hun zorgen kunnen loslaten. Daarnaast probeert Machteld ook meer aandacht te krijgen voor deze doelgroep. 1 op de 4 jongeren is namelijk een jonge mantelzorger. Dit is een grote groep. Toch hebben veel mensen hier geen kennis van.

Het zijn van een jonge mantelzorger hoeft volgens Machteld niet altijd problematisch te zijn, maar het kan wel (kleine) obstakels met zich meebrengen. Soms heeft een jonge mantelzorger zijn huiswerk niet gemaakt omdat hij voor het eten moest zorgen. Het is belangrijk dat de kennis over deze doelgroep wordt vergroot zodat bijvoorbeeld scholen hier rekening mee kunnen houden.

Machteld omschrijft zichzelf als een niet typische jongerenwerkers. Ze is vaak degene die kritisch is en een helikopterview heeft. Wel denkt Machteld dat deze invalshoek tot andere inzichten en goede compromissen kan leiden.

Volg jongerenwerker Machteld op Instagram!