Spring naar content

Het dagboek van… jongerenwerker Esmee

Woensdag 6 januari 2021, Galaxy Breda

Jongerenwerker Esmee is de jongste van het team. Veel jongeren kenden Esmee al als stagiaire, maar sinds 2020 is Esmee officieel werkzaam bij Jongerenwerk Surplus in Breda en Oosterhout.

Esmee organiseert als jongerenwerker verschillende activiteiten. Eén daarvan is de inloop op donderdag in de Galaxy. Bij deze inloop kunnen jongeren gewoon binnenlopen. Ze kunnen hier onder andere tafelvoetballen, muziek opnemen in de studio of gewoon chillen.

Veel mensen denken dat jongerenwerkers alleen maar chillen met jongeren, maar volgens Esmee is het veel meer dan dat. Er worden inderdaad veel spelletjes gespeeld tijdens een inloop, maar hier zit een gedachte achter. Tijdens de inloop hoeven de jongeren even helemaal niets. Ze kunnen gewoon even relaxen en ontspannen. Door de jongeren op deze laagdrempelige manier uit te nodigen in de Galaxy komen de jongerenwerkers makkelijk in contact met de jongeren. Door samen te gaan tafelvoetballen kan er een luchtig gesprek geopend worden over de dagelijkse bezigheden van de jongeren. Wat speelt er in hun leven? Wat houdt hen bezig? Op deze manier kan er heel gemakkelijk een band opgebouwd worden.

Wanneer de jongeren een band met een jongerenwerker hebben opgebouwd zullen zij ook sneller hun problemen delen. Ze zullen dan eerder hulp vragen als zij bijvoorbeeld moeite hebben met het vinden van een stage. Maar ook wanneer zij problemen thuis hebben. De jongerenwerker zal dan samen met de jongere gaan kijken hoe dit probleem opgelost kan worden.

Naast de inloop in de Galaxy organiseert Esmee ook 2 verschillende inlopen in Oosterhout voor jongeren uit groep 7/8 en voor jongeren van 14 jaar en ouder. Daarnaast heeft Esmee ook veel andere werkzaamheden. Zo begeleidt ze stagiaires en is zij ook actief bezig met het online jongerenwerk.

Verder organiseert Esmee in Breda meidenavonden en activiteiten voor jonge mantelzorgers. In Oosterhout houdt Esmee zich bezig met de veiligheid en straatwerk.

Als ik Esmee vraag waarom zij het jongerenwerk zo belangrijk vindt verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht. Volgens Esmee wordt er vaak negatief gekeken naar de straatcultuur. Veel mensen zien vaak alleen jongeren die op straat hangen en overlast veroorzaken. Esmee vertelt dat zij als jongerenwerker veel meer ziet dan dat. Volgens haar beschikt iedere jongere over een bepaald talent. Die stoere gast die altijd een grote mond heeft blijkt goed te kunnen voetballen. Of dat verlegen meisje die prachtig kan zingen. Het is aan jongerenwerkers de taak om samen met de jongeren talenten te ontdekken en een podium te bieden. Volgens Esmee zet het jongerenwerk de straatcultuur juist positief neer.

Aan alles zie je dat Esmee een groot hart heeft voor de jongeren. Ze stopt veel energie in haar werk maar krijgt er ook veel energie voor terug. Esmee beschrijft zichzelf als een professionele vriend van de jongeren die niet boven hen maar naast hen staat. Esmee hoopt in de toekomst nog veel te kunnen betekenen voor het jongerenwerk.


Volg jongerenwerker Esmee op Instagram!